Thursday, February 12, 2015

Croatian -- BENJAMIN FULFORD: 01:02:2015


 Zašto buduća Agencija za planiranje


Benjamin Fulford: 1. veljače 2015Kad sam prvi put došao u Japan 1980. godine bio sam zadivljen vidjevši kako ribe plivaju u rijekama u centru Tokija. Japan je 1980-tih bio po mnogim standardima najnaprednija nacija na Zemlji. Od 1985. godine, nakon desetljeća pjenušavog gospodarskog rasta, imali su najviši prihod po stanovniku na Zemlji, najniži jaz između bogatih i siromašnih u bilo kojoj razvijenoj zemlji i vrlo zdravo prirodno okruženje. Oni su također bili najveća vjerovnička nacija na Zemlji, isporučujući automobile, elektroniku i druga dobra ostatku planeta često u zamjenu za zadužnice.

Jedan od razloga zašto sam odlučio otići na sveučilište u Japanu bio je da proučim sustav koji je napravio da ovo čudo bude moguće. Evo kako je to funkcioniralo. Japanska vlada bila je upravljana kombinacijom visoko talentiranih birokrata, industrijalaca i političara s dubokim korijenima u njihovim lokalnim jedinicama. Oni su presjedali sustavom koji je bio kombinacija centralnog planiranja, slobodnog tržišnog kapitalizma i socijalizma.Na vrhu sustava bila je organizacija poznata kao Agencija za ekonomsko planiranje (Economic Planning Agency). Bila je upravljana grupom od oko 30 članova birokratske, industrijske, akademske i političke vladajuće elite. Oni bi izlazili s 5-godišnjim planom za zemlju. Političari bi detaljno objasnili ono što birači žele. Birokrati bi objasnili točno koliko je novca bilo na raspolaganju da realno zadovolje njihove želje. Industrijalci bi objasnili što bi bilo profitabilno za napraviti da bi doprinijelo planu. Zemlja kao cjelina također je imala misiju: preteći i nadmašiti Zapad.

Sustav nije bio poput staljinističkog centraliziranog planiranja gospodarstva, gdje su čak takve stvari kao što je količina paste za zube bile planirane, jer su bile planirane po sili tržišta.

Plan bi, na primjer, pozvao za udvostručenje količine cesta, kanalizacije i lučkih postrojenja za razdoblje od 5 godina, te bi izdvojio novac za to. Međutim, bilo je privatnih tvrtki koje bi dale ponude za stvarni posao. Nadalje tvrtke su bile slobodne da obavljaju vlastite samostalne aktivnosti, bez obzira na veći plan.

Jedine zemlje koje imaju tako dobar sustav kao stari japanski sustav bile su skandinavske zemlje, Njemačka i Kanada.

U 1985. godini američka vlada je krenula da uništi ovaj sustav onim što mogu samo opisati kao ljubomoru i strah od preuzimanja. Georg Bush stariji, zatim potpredsjednik, naredili su Japanu da napusti ovaj sustav i da predaju kontrolu gospodarstva američkoj oligarhiji (gangsterima). Kad su Japanci odbili, amerikanci su oborili let 123 Japan Airlinesa 12. kolovoza 1985. godine. 22. rujna 1985. Japan je potpisao Plaza Sporazum koji je označio početak sustavnog uništavanja japanskog gospodarskog sustava. Od tada, japansko gospodarstvo je opljačkano u iznosu od oko 5 stotina milijardi dolara od strane američkih i europskih gangstera oligarha.

Sustav koji je stvorio japansko čudo nije nipošto savršen. Jedan nedostatak je bio sustav prisilnog ranog umirovljenja slabije plaćenih birokrata. To je značilo da birokrati, umjesto razmišljanja o većem dobru za svoju zemlju, imali su interes biti naklonjeni tvrtkama koje su zauzvrat osiguravale lakša radna mjesta nakon ranijeg umirovljenja. Drugi problem je bio sustav stalnog zaposlenja. Dok je ovo stvorilo lojalnost zaposlenika tvrtki, to je također feudalni sustav koji je gotovo onemogućio ljudima da promijene posao. Politički sustav je bio isto tako radikalno pristran u korist ruralnih građana a protiv gradskih stanovnika.

Singapur, do danas, ima bolji sustav, u kojem birokrati nisu prisiljeni ranije otići u mirovinu i plaćeni su onoliko kao i njihovi kolege u privatnom sektoru. Zato Singapur održava rast sve do danas.

U svakom slučaju, Kinez Deng Xiaoping pomno je proučio japanski i singapurski sustav i usvojio ih u Kini. To je jedan od glavnih razloga za dugi kineski ekonomski bum.

Zapad bi dobro učinio da napravi vlastitu, poboljšanu verziju sustava. To je razlog zašto predlažem stvaranje buduće Agencije za planiranje. To se razlikuje od Društva bijelog zmaja, koje čvrsto insistira na okončanju siromaštva, zaustavljanju uništavanja okoliša i širenje zemaljskog života u svemiru. Ovo je jednostavno moj  osobni prijedlog, na temelju 30 godina iskustva kao geopolitički novinar.

Buduća Agencija za planiranje koju sam predložio imala bi početno financiranje od 7 stotina milijardi dolara. To je novčani iznos koji su Japanci legitimno zaradili od Drugog svjetskog rata. Zarada se temelji na automobilima, elektronici i drugim stvarnim stvarima poslanim ostatku svijeta. To je drugačije od pažljivog gomilanja zlata u špiljama tijekom tisućljeća od strane azijskih dinastičkih obitelji ili fantastičnih brojeva u kompjuterima zapadnih bankara. To se temelji na stvarnoj proizvodnji.

Buduća Agencija za planiranje bi postojala u harmoniji s postojećim institucijama, a ne da ih zamijeni. Ona bi zaposlila neke od najboljih mozgova iz cijelog svijeta na polju vlade, biznisa, akademije itd. Njihov posao bi bio da studiraju i ostvare želje ljudi planeta, kako su izražene putem interneta i anketama mišljenja.

Evo nekoliko mogućih primjera što bi takva agencija mogla postići. Prvo, ona bi trebala prihvatiti ponude i planove za masivnu kampanju da se pustinje ozelene. Mnogim konkurentnim planovima bilo bi dopušteno da idu naprijed i oni koji bi uspjeli bili bi kopirani i poboljšani. Takav napor bi udvostručio količinu zemljišta sada dostupnih za agrikulturu i rezervate prirode.

U slučaju oceana, Agencija može unajmiti ratnu mornaricu svijeta da se zaustavi neodrživi prekomjerni ulov ribe koji uništava eko sustave oceana. U roku od 5 godina bilo bi moguće povećati količinu ribe 10 puta. Hranjenjem oceana s hranjivim tvarima može se omogućiti daljnje povećanje od 100 puta.

Još jedan projekt koji bi mogao nadzirati da se osigura svakom djetetu na Zemlji je da je dobro hranjeno i dobro obrazovano. Ljudski mozak je najneiskorišteniji resurs na planetu. Dopuštajući svim mladim umovima da ostvare svoj puni potencijal oslobodili bi čuda koja ne možemo čak ni zamisliti u sadašnjosti.

Ovo su samo ideje koje bi značile da se formira polazna točka za raspravu o tome kakav bi sustav mogli stvoriti kako bi nam omogućio da uspješno plovimo u budućnost. To nije konačni plan. Niti je to plan za jednu svjetsku vladu. Mnoge konkurentske korporacije, vlade, dobrotvorne organizacije, zaklade, itd mogle bi sve raditi u harmoniji s budućom Agencijom za planiranje.

U svakom slučaju pogledajmo na ono što mi sada imamo na Zapadu. Sustav nesputanog kapitalizma koji se temelji na "profitu", što je lijep način da se kaže ljudskoj pohlepi. To je stvorilo crnu rupu koja usisava sve svjetske resurse i bogatstvo u ruke malene, grabežljive elite. Oni troše svjetsku štednju na vojno industrijski kompleks kako bi sačuvali svoju moć.

Izvor:
Preveo s engleskog: Fredi 


Prethodno izvješće/Previous message

No comments:

Post a Comment

índice


“Copyright Zambon Editore”

PORTUGUÊS

GUERRA NUCLEAR: O DIA ANTERIOR

De Hiroshima até hoje: Quem e como nos conduzem à catástrofe

ÍNDICE

TRIBUTE TO A PRESIDENT


NA PRMEIRA PESSOA

Um auto retrato surpreendentemente sincero do Presidente da Rússia, Vladimir Putin

CONTEÚDO

Prefácio

Personagens Principais em 'Na Primeira Pessoa'

Parte Um: O Filho

Parte Dois: O Estudante

Parte Três: O Estudante Universitário

Parte Quatro: O Jovem especialista

Parte Cinco: O Espia

Parte Seis: O Democrata

Parte Sete: O Burocrata

Parte Oito: O Homem de Família

Parte Nove: O Político

Apêndice: A Rússia na Viragem do Milénio


The Putin interviews


The Putin Interviews
by Oliver Stone (
FULL VIDEOS) EN/RU/SP/FR/IT/CH


http://tributetoapresident.blogspot.com/2018/07/the-putin-interviews-by-oliver-stone.html
Q
Subtitles in CA/CH/CR/DE/EN/FI/FR/HE/IT/JP/NL/PL/PT/SH/SP/SV/TR

To get the subtitles please click upon the small dented wheel at the bottom right side of the video and choose your language.


FOX NEWS

Followers